Publicera online

Oavsett om man är musiker, radiopratare eller journalist så har internet skapat helt nya möjligheter att föra ut sitt budskap. Här går vi igenom de grundläggande sakerna alla bör känna till gällande internetpublicering.

Hemsida

podcastare

Det absolut första som alla bör ha är en hemsida av något slag. Idag går det väldigt enkelt att starta en hemsida utan några större kunskaper inom till exempel kodning eller design. Det man istället bör fokusera på är att se till att hemsidan är fylld med bra och relevant innehåll.

Publiceringssystem

För att göra det så enkelt som möjligt att fylla hemsidan med innehåll och sedan uppdatera detta är det viktigt att välja ett publiceringssystem som är enkelt att använda. Det länkade SitedirectCMS är ett Svenskt verktyg som vi har goda erfarenheter av.

Mediahosting

Om man nu vill publicera sin egna musik eller podcast så kan det vara bra att komplettera sin webbhosting med någon form av mediahostingtjänst. På så sätt får man ut sitt innehåll på fler kanaler.

Den just nu mest populära tjänsten för att lägga upp ljudfiler heter Soundcloud och har en stor community av allt ifrån musiker till podcastare. För att nå ut till fler människor kan det vara bra att även lägga upp sina alster som video på Youtube. Detta på grund av att Youtube har en betydligt större mängd besökare.

Rättigheter

Tänk på att det är viktigt att respektera de immateriella rättigheterna även online. Detta är kanske huvudsakligen ett problem i podcasts där man gärna vill inkludera musik, något det är svårt att få rättigheter till. Ett sätt att få passande musik är att gå in på Soundcloud och söka efter musik som skaparna tillåter att användas i kommersiella syften.