Hi Fi eller Lo Fi

Ljud är spännande, och intresset är olika när det kommer till ljudbild. En del tycker det är helt okay med en enkel anläggning och huvudsaken är den att det hörs något ur den. Och vissa kan kosta på sin ljudanläggning hur mycket som helst och håller hela tiden på att byta och bygga om så man får den ultimata ljudupplevelsen.

Det perfekta ljudet

Högtalare

Hur gör man då för att få det perfekta ljudet? Ja, som Farbror Barbro uttryckte sig i något program av Killing gänget, ”det finns inga genvägar till det perfekta ljudet”. 🙂 Det första man kan säga är placeringen av sina högtalare, har du inte ett surroundsystem utan ”bara” två front högtalare så finns det några bra regler som man kan följa. Se även till att ha bra högtalarkablar.

Ställ inte högtalarna direkt mot golvet, utan om det medföljer fötter se till dina högtalare använder dessa, det finns en anledning varför de följer med. Det finns också speciella kuddar som man kan köpa som absorberas bort vibrationerna och dessa är ett måste om du placerar dina högtalare i till exempel en bokhylla. Dessa kostar inte mycket och är en bra investering för dina högtalare.

Avståndet till där du sitter/står och lyssnar får inte vara längre än vad det är mellan högtalarna. man kan tänka sig en triangel, ju större triangel ju större ljudbild, samtidigt får trekanten inte vara för spetsig eller att högtalarna står för brett isär då det kan bli en konstig ljudbild. Testa dig fram till det du anser vara bäst för just dig.