Dags för första mobilen till barnet

Hur mycket det än kan smärta som förälder så är en egen mobiltelefon något som dina barn kommer börja tjata om så småningom. Oavsett när den dagen kommer så kommer du tycka att det är för tidigt, kanske är det ett tecken på en självständighet som kryper neråt i åldrarna. Här har vi samlat lite kunskap och tankegångar som kanske kan vara till hjälp i beslutsfattandet.

Statistik visar att åldern för att få sin första mobil är nio år, även om det kan kännas tidigt så är det inte sällan vid den åldern som många föräldrar anser att ens barn är redo för mer frihet under ansvar, exempelvis att ta sig hem från skolan själv och ha en egen nyckel. Med andra ord så är det kanske en bra trygghet för föräldern att kunna nå sitt barn och vara nåbar för sina barn om något skulle inträffa. Men se till att ha ett bra skydd på mobilen, giftoyo.se har ett bra utbud av roliga mobilskal.

För att öka tryggheten som förälder så föreslår vi att ni etablerar en del förhållningsregler kring mobilen. För det första så är det bra att etablera att mobiltelefonen inte är en privat egendom, utan du som förälder bör kolla igenom telefonen veckovis för att se vad barnen gör med sina telefoner. Att begränsa surfmängden är också ett bra sätt att minska användningstiden och inte göra ditt barn för beroende för tidigt, det finns trots allt wifi i de flesta hem som kan användas för surf. Öva hela familjen på att lägga bort telefonerna i hemmet för att minska tiden ni använder mobiltelefonerna, kanske är det lagom att ha det fritt fram till middagen. Till sist, barnen ska inte ha tillgång till mobilen vid säng gång och på nätterna, så kom överens om att mobilen ska lämnas över till föräldern helt innan säng gång.